Verhalen van ouders

Ik heb bij Sonja geleerd hoe ik mijn partner het beste kon bijstaan tijdens de bevalling. Ik stond zeker open voor de cursus, maar wist niet goed aan wat ik mezelf kon verwachten. Tijdens de bevalling heb ik het gevoel gehad dat ik echt mijn bijdrage heb kunnen leveren, dat voelde heel goed. Ik en mijn partner hebben hier samen een heel mooie ervaring aan over gehouden! Van Shelley: Joepie, wij zijn zwanger! Maar wat had ik een panische angst om te bevallen. Al jarenlang, hoe gek het ook mag klinken. En nu werd het zo erg dat ik eigenlijk niet kon genieten van mijn zwangerschap. Ik maakte mijn angst bespreekbaar met mijn vroedvrouw, en zij raadde mij aan om contact op te nemen met Sonja voor de cursus: ‘In kracht bevallen, hypnobirthing’. Ik trok mijn stoute schoenen aan en nam meteen contact op voor een intake gesprek, en wij zagen een sympathieke dame waar ik en mijn partner direct een fijne klik mee hadden! Ik heb zo veel aan Sonja en de cursus gehad, maar wat ik er het meeste heb uit gehaald was dat ik de volledige regie had over mijn zwangerschap en bevalling, en mijn lichaam zo goed en krachtig mogelijk kon voorbereiden. En zo gezegd, zo gedaan, want wat heb ik een prachtige en vlotte bevalling gehad. ZONDER angst! En dit zelfs zonder epidurale, wat ik en anderen nooit van mijzelf hadden verwacht. Daarbovenop complimenteerden de vroedvrouwen en gynaecologe mij en mijn partner over hoe kalm en sereen alles verliep en hoe goed en rustig ik het wel niet deed. Ik wist tenslotte wat ik deed. En als kers op de taart heb ik dit alles mogen ervaren met een partner die mij fantastisch goed heeft begeleid dankzij de cursus. Ik kan niet uitdrukken hoe dankbaar ik Sonja ben, want ik heb heel lang met deze angst gezeten. En zij heeft deze voor de volle 100% weggenomen! Mijn vrienden en familie waren zelfs verbaasd, want zij zagen op het einde van mijn zwangerschap iemand die kalmte en vertrouwen uitstraalde. Ik wens iedereen eenzelfde ervaring als het onze toe!

Shelley & Tom

De cursus: Samen met mijn mama, die mij als vroedvrouw gaat bijstaan tijdens de bevalling en mijn partner, volgde ik de cursus Hypnobirthing bij Sonja. Sonja is een warme, enthousiaste vroedvrouw met meer dan 20 jaar ervaring die goed weet wat ze verteld. De cursus is allesbehalve zweverig in tegenstelling tot wat vele mensen denken. Je leert tot rust komen en op een positieve en geruste manier uitkijken naar de geboorte van je kindje. De cursus is een goede mix van theorie en praktijkoefeningen met ruimte voor al je vragen en onzekerheden. Na het volgen van deze cursus kijk ik nog meer uit naar de geboorte van ons zoontje en alles wat er zich daarvoor afspeelt. De bevalling: 34 weken lang heb ik enorm genoten van de zwangerschap. Buiten acne geen kwaaltjes, dus een echte droom. Op 34+4 weken braken plots mijn vliezen en werd ik in het ziekenhuis opgenomen. Omdat ik daar zo goed opgevolgd werd, kon ik de 37 weken nog halen. In het ziekenhuis kon ik de technieken uit de cursus gebruiken en gezien de nare situatie toch tot rust komen. Om eerlijk te zijn, was ik toch een beetje in paniek: want er was sprake van een inleiding en ik wilde alles namelijk zo natuurlijk mogelijk doen. Sonja kwam enkele keren op bezoek om nog wat te oefenen en me moed in te spreken. Hier ben ik ze zo dankbaar voor! Op 37 weken werd er een ballon geplaatst en de volgende ochtend werden mijn vliezen gebroken. Mijn weeën kwamen spontaan op gang, dus ik moest niet aan de Baxter met medicatie om de weeën op te wekken, yes! De weeën kwamen meteen heftig op gang, maar ik kon ze goed opvangen door de juiste ademhaling en de visualisaties die ingeoefend werden. Een epidurale was dus niet nodig. Na 3u mocht ik beginnen aan de geboorte en 1u later was onze zoon, Koby Rae er! Wat een prachtige bevalling, wat een prachtige ervaring. Dit mede dankzij de cursus en steun van Sonja! Duizend maal dank!!! Ook al loopt niet zoals zoals gepland, je kan er alsnog een heel mooi verhaal van maken! 😉

Arianne, Indra & Koby Rae

Kim en Greg leggen in deze video's uit wat de cursus voor hen heeft betekend.

Kim & Greg

Mijn partner Vincent en ik kwamen op 2 januari 2020 te weten dat we ons eerste kindje in september zouden verwachten. Het nieuwe jaar kon voor ons niet beter beginnen!! In de maanden die volgden gingen we op zoek naar een manier om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het krijgen van een kindje en begonnen we informatie te zoeken over hoe een baring (bevalling) verloopt. We keken naar programma’s als “One born every minute”. We kregen daar de meest gruwelijke en pijnlijke baringen te zien. Is dat de manier waarop wij het ook gaan moeten doen…?! Is er geen andere manier…?! Is een mens überhaupt wel gemaakt om een kind te baren als het op die manier moet…?! Tot onze grote vreugde kwamen we in contact met Sonja en HypnoBirthing… wat een opluchting!! Het kan dus wel anders!! Een vrouwelijk lichaam is wél gemaakt om een kind te baren en het hoeft helemaal niet zo pijnlijk te zijn. Doorheen de lessen vertelde Sonja ons hoe mijn lichaam zich voorbereidt op de geboorte van ons kindje en welke invloed mijn geest/onderbewustzijn heeft op hoe ik de baring zal ervaren. Aan de hand van ‘proefjes’ en oefeningen merkten we hoe het lichaam ook anders kan werken/reageren. We kregen ook elke week wat ‘huiswerk’ mee van Sonja. We hebben in deze periode heel veel gepraat met elkaar. We hadden al heel bewust voor deze zwangerschap gekozen maar door de opdrachten die we kregen, zijn we een aantal aspecten toch heel anders gaan bekijken. Als ik nu terugkijk op de periode dat we de cursus volgden, waren dat heel mooie en intieme momenten waar we nu vaak met heimwee naar terugkijken. We namen echt de tijd om samen naar de zwangerschap toe te leven, bespraken onze bekommernissen met elkaar en deels ook met Sonja en we waren heel intens bezig om naar het moment toe te leven waarop we ons kindje zullen gaan ontmoeten. Nadat we de cursus hadden afgerond was het een kwestie van te blijven oefenen. Het was iets minder intensief dan in de 5 weken dat we met Sonja hebben samengewerkt, maar dat kwam ook om dat we de cursus heel vroeg in de zwangerschap zijn gestart; nl. op 20 weken. Maar we merken hoe belangrijk het is om te blijven oefenen. Het gaat echt om een verandering van onze mindset! Daarnaast merkte ik ook dat ik door deze cursus heel veel vertrouwen heb gekregen dat alles goed gaat komen op de dag van de baring. Ik heb een paar keer gedroomd dat ik niet op tijd in het moederhuis zou geraken en dat ik tegen iedereen zei “Geen probleem! Vincent en ik kunnen dit zelf wel. We hebben een cursus HypnoBirthing gevolgd”. Dat was voor mij het ultieme teken dat al mijn angsten en onzekerheden voor de geboorte verdwenen zijn. En uiteraard houden we in ons achterhoofd dat het altijd nog anders kan uitdraaien, maar op dit moment ervaren we geen stress of angst en kijken we vol liefde en blijdschap uit naar de komst van ons kindje in september 2020.

Hanne & Vincent

Zaterdag is onze dochter geboren. We hebben lang op ons gemak thuis kunnen blijven dankzij de ademhalingstips voor de arbeid en waren net op tijd in de verloskamer voor een heerlijke badbevalling. We genieten!

Charlotte & Sven

Mijn man en ik hebben een erg leuke en fijne cursus gehad bij In Kracht Bevallen. Sonja weet de Hypnobirthing-filosofie over te brengen, zonder dat het zweverig is. Wij vonden het waardevol dat zij, naast cursusleider, in de dagelijkse praktijk ook vroedvrouw is in het ziekenhuis, waardoor er duidelijk merkbaar iemand met jaren kennis en ervaring tegenover ons stond. Daarnaast kregen wij hierdoor een gedeeltelijke vergoeding van het ziekenfonds. Ik ben tijdens mijn zwangerschap overspannen geraakt, waardoor ik in mijn tweede trimester o.a. harde buiken kreeg. Door de ontspanningsoefeningen van Hypnobirthing heb ik al tijdens mijn zwangerschap veel aan de cursus gehad. Twee weken na het begin van de cursus waren mijn stresklachten minder, harde buiken weg of was ik er binnen een half minuutje vanaf. De cursus werd gegeven in een klein groepje en had een goede afwisseling van theorie en oefeningen. Belangrijkste is dat ik mij zeer positief voel tegenover de bevalling, ik heb geen enkele angst en heb er zelfs heel veel zin in!

Annelous & Toto

We hebben de groepscursus gevolgd in juni '22. De cursus is een mooie mix van theoretische informatie, praktische oefeningen. Door de oefenbundel en het boek dat je meekrijgt, kan je thuis nog eenvoudig verder oefenen. Sonja stond steeds open voor herhaling of verduidelijking. Het ontvangst was hartelijk en er hing een ontspannen sfeer en het was leuk om samen toe te leven naar de bevalling. Ook voor mij als partner waren de lessen een grote meerwaarde. Het beeld of eerder de angst die ik voordien had over "gewoon" aanwezig zijn zonder mezelf nuttig te kunnen maken, werd volledig weggenomen. ik kreeg ook duidelijke voorbeelden van zaken die ik kon doen tijdens de bevalling. Ook wanneer de lessen achter de rug waren en het bij ons door een zwangerschapsvergiftiging sneller tot de geboorte van onze dochter kwam, stond Sonja altijd paraat om info of tips te geven. Ze wist ons de moed te geven en ons gerust te stellen. Desondanks dat door de complicaties ons geboorteplan anders uit draaide dan voorzien, hebben we enorm veel gehad aan de lessen en de technieken die we kregen aangeleerd.

Sten & Jana

Sonja heeft ons goed geholpen. Ik ging vooral voor mijn angst, ik had zoveel schrik om te bevallen. Uiteindelijk is alles goed verlopen en dankzij Sonja had ik meer vertrouwen in mijn eigen lichaam om dit door te zetten. Mijn partner die dacht dat hij niet veel kon helpen bij de hele arbeid, schrok tijdens de cursus i.v.m wat hij kon te weeg brengen om mij te ondersteunen en zijn zelfvertrouwen erin op te bouwen. Heel dankbaar.

Fraüke & Pieter

Als leerling vroedvrouw leerde ik Sonja zo'n kleine 15 jaar geleden kennen op verloskamer in het ZNA Middelheim. Eigenlijk was er van in het begin een klik en heb ik enorm veel geleerd van haar. Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Men denkt al snel dat je als vroedvrouw op gebied van bevallen toch alles al zou moeten weten, dus waarom een cursus hypnobirthing doen? Het antwoord is simpel. Opeens sta je aan de andere kant van het bed. Heel raar. Alles krijgt meteen een heel andere betekenis. Je gaat mama worden, voor de tweede keer in mijn geval, en dat was ook meteen de reden waarom ik de cursus hypnobirthing wilde volgen. Mijn eerste arbeid en bevalling was geen fijne ervaring. Vooral angst en onzekerheid was hier de boosdoener. Ik wilde er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen dat ik deze keer elke minuut bewust, positief en vol vertrouwen zou beleven. Door middel van ontspanningsoefeningen, affirmaties, audio's en coaching, kon ik mijn lichaam, geest en kind voorbereiden op de bevalling. Bedankt Sonja, om er mee voor te zorgen dat het deze keer een prachtige ervaring was!

Eline & Jens

Sonja leerde ons hypnobirthing kennen met zoveel enthousiasme en passie, die ze ook aan ons doorgaf. Ze was superflexibel wat voor ons heel fijn was gezien we nog een dochtertje van 2 hadden. Ook buiten de sessie was ze steeds bereikbaar voor vragen en aanvullingen! Wij hebben de mooiste herinneringen aan onze bevalling en kunnen het iedereen aanraden!

Kim & Fré

We kwamen bij Sonja terecht via een vriendin van mij. We wilden graag een thuisbevalling en wilden toch graag een cursus volgen om ons goed voor te bereiden. We hebben lang getwijfeld om die centjes eraan uit te geven maar uiteindelijk ZO blij dat we dit gedaan hebben. Het grootste voordeel voor ons was dat mijn vriend, Kassimu eerst niet zo fan was van thuisbevallen en dat dat helemaal veranderd is door de cursus. Hij dacht ook dat hij niks zou moeten doen bij de bevalling en dat de vroedvrouwen alles wel zouden doen. Door alle uitleg en info en gesprekken met Sonja heeft hij zoveel geleerd en werd hij enthousiast over de thuisbevalling. Toen het moment dan daar was, was ik zo blij met zijn steun, echt ongelooflijk! Hij wist wat hij moest zeggen, wat hij moest doen, fantastisch. Ook de vroedvrouwen waren echt onder de indruk en dat komt echt waar door de cursus. Ik heb uiteraard ook veel geleerd en de affirmaties zijn hetgene dat mij door de weeën hielp. Door naar de affirmaties te luisteren, bleef ik rustig en wist ik de hele tijd waarom ik dit deed. Ik zou wel zeker de affirmaties, ademhalingsoefeningen,... ook beluisteren en oefenen in alle mogelijke houdingen en niet alleen zittend of liggend want tijdens de bevalling zal je ook andere houdingen moeten aannemen! Dus dat is een tip, dat zou ik nog anders gedaan hebben! Doe zeker de cursus, een bevalling is niet makkelijk en het helpt enorm als jij en je partner voorbereid zijn! Veel succes! En nog eens bedankt Sonja!

Yuna, Kassimu & Zohra

Ik wil je graag bedanken voor alles wat je voor ons gedaan hebt in 2020. Ik ben heel dankbaar dat je ons begeleid hebt tijdens de zwangerschap en bij de bevalling! Dankzij jou had ik geen angst meer om te bevallen en denk ik met een trots gevoel terug aan de bevalling. Bedankt voor alles!

Lindsay & Stijn

Hypnobirthing was voor mij een echte verrijking! Verschillende tips en duidelijke uitleg rond de werking van oa de baarmoeder gaven mij de nodige rust en vertrouwen. Tijdens de arbeid kon ik meer ´genieten´ van het proces en was ik zeer bewust aanwezig. Mede dankzij de cursus heb ik de bevalling kunnen doen zoals ik wilde. Een arbeid en bevalling zonder enige medicatie, volledig natuurlijk en bewust. Zo trots op mezelf en dankbaar voor de cursus! Sonja, blijf mensen inspireren.

Ksenija & Pieter

Mijn man en ik volgden de individuele hypnobirthingcursus bij Sonja. Het was een mix van theorie en oefeningen. De oefeningen stonden heel duidelijk uitgelegd in de oefenbundel voor thuis. Zowel ik als mijn man hebben echt baat gehad bij het volgen van deze cursus. Ik haalde ontzettend veel uit de verschillende ademhalingsoefeningen, de luisteroefeningen en de affirmaties. Ook mijn man had een veel beter idee hoe hij mij tijdens de arbeid kon ondersteunen. Wat we erg jammer vonden was dat we de laatste les niet hebben kunnen volgen, omdat ons meisje besloot om 4 weken vroeger te komen dan gepland.

Cynthia & Kenny

Wij volgden de hypnobirthing cursus in een groep met 3 koppels, een must do voor ouders in spe. Zowel tijdens de zwangerschap, geboorte als nadien heeft het ons enorm geholpen. Met alle informatie en oefeningen die we leerden waren we gerust en goed voorbereid op wat komen ging. Met als gevolg geen stress, gedoe en een heel rustige baby. Wij vonden het fijn om de cursus in groep te doen, je leert ook van de vragen van de andere ouders in spe. Sonja heeft super veel ervaring en maakt tijd voor ieder zijn behoefte.

Birte & Christopher

Het ging eigenlijk allemaal heel snel. We waren rond 20h in de verloskamer. Ik had een klein lampje bij dat we geïnstalleerd hebben dus ik denk dat we goed en wel gesetteld waren tegen 20u30. Ondertussen nog een aantal vragen beantwoord om mijn opname en dossier te vervolledig. En om 21u42 is hij geboren. Wat zeker heel goed was, is dat Loïc mee de cursus gevolgd had want deze keer heeft hij ook echt wel in die korte tijd “intensief” kunnen meehelpen m.o.a counterpressure onderaan de rug toen ik even kort op de bal zat, tussenin toch geprobeerd de light touch toe te passen. De visualisatie heb ik kunnen toepassen en warmtecompressen tegen perineum. Ik ben wel wat ingescheurd. Ben op mijn zij kunnen bevallen en dat is zoveel aangenamer voor mijn bekkenbodem. Heb ook de golfademhaling kunnen toepassen en de geboorteademhaling. Ik denk ook gewoon dat de cursus in het algemeen al voor een bepaalde ingesteldheid gezorgd heeft bij mij/ons, waardoor het dan ook zo vlot is kunnen verlopen.

Margot & Loïc

Ik denk dus dat de cursus voor mij vooral geholpen heeft om info te krijgen en te weten wat er kan gebeuren en om meer onze eigen bewuste keuzes te maken en te durven maken. Om onze geboortevoorkeuren zelf te leren kennen en om ze te kunnen verduidelijken naar zorgverleners, om mij te laten omringen met de juiste mensen (voor mij de zelfstandig vroedvrouw, die ook bij de bevalling aanwezig was). De ontspanningsoefeningen hebben mij geholpen om tijdens de zwangerschap rustmomenten te vinden en mij in het dagelijks leven wat bewuster te zijn van mijn ademhaling. Maar ik heb het tijdens de bevalling niet echt bewust kunnen gebruiken (hoewel ik de golfademhaling wel geprobeerd heb, maar ik voelde het ook niet goed door de afleiding van die rug-en beenweeën). Counter pressure op de rug, heeft me wel goed geholpen. Ik heb het gevoel dat we er alles aan gedaan hebben om het zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen en heb er dus wel vrede mee dat het gelopen is zoals het gelopen is. Als ik het vroeger had laten inleiden, had ik mij nu waarschijnlijk nog altijd afgevraagd of het toch niet spontaan zou zijn gekomen als ik meer tijd had gekregen. Dus ik heb er al bij al wel vrede mee.

Leen & Evert

Als gynaecoloog in opleiding leerde ik Sonja kennen als collega op het verloskwartier in het ziekenhuis waar ze werkt. Reeds vooraf aan mijn zwangerschap was het onderwerp hypnobirthing gevallen tijdens een gezellige babbel op een rustig moment. Mijn interesse werd onmiddellijk gewekt aangezien ik graag een natuurlijke bevalling wou nastreven. Ik vertelde mijn partner erover en ook hij was enthousiast. Sonja leerde ons ontspanningstechnieken toe te passen, toonde filmpjes van bevallingen en stelde ons telkens gerust wanneer ik weer eens met een negatief geboorteverhaal kwam aandraven. Tijdens deze sessies werd mijn partner van begin tot einde zeer actief betrokken. Hij kreeg als ‘geboortepartner’ een heel belangrijke rol: namelijk mij in ontspanning brengen en geruststellen waar nodig. De cursus (en de bijhorende dagelijkse oefeningen) zorgde ervoor dat we de laatste maanden van de zwangerschap zeer intens beleefd hebben en zo genoten we bewust van elk moment. Tijdens de bevalling waren we zeer ontspannen, zelfs toen bleek dat dit toch een andere wending aannam. De rust die wij beiden voelden, kwam alleen maar ten goede aan ons dochtertje. Zij heeft tijdens het hele geboorteproces geen enkel moeilijk moment gekend en is uiteindelijk heel gezond op de wereld gekomen. We houden mooie herinneringen over, zowel aan de momenten tijdens de voorbereiding in de zwangerschap als de bevalling. Hiervoor kunnen we Sonja niet genoeg bedanken, wij konden ons geen betere ‘coach’ voorstellen 🙂

Lynn & Jonas