Verhalen van ouders

Kim en Greg leggen in deze video's uit wat de cursus voor hen heeft betekend.

Kim & Greg

Mijn partner Vincent en ik kwamen op 2 januari 2020 te weten dat we ons eerste kindje in september zouden verwachten. Het nieuwe jaar kon voor ons niet beter beginnen!! In de maanden die volgden gingen we op zoek naar een manier om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het krijgen van een kindje en begonnen we informatie te zoeken over hoe een baring (bevalling) verloopt. We keken naar programma’s als “One born every minute”. We kregen daar de meest gruwelijke en pijnlijke baringen te zien. Is dat de manier waarop wij het ook gaan moeten doen…?! Is er geen andere manier…?! Is een mens überhaupt wel gemaakt om een kind te baren als het op die manier moet…?! Tot onze grote vreugde kwamen we in contact met Sonja en HypnoBirthing… wat een opluchting!! Het kan dus wel anders!! Een vrouwelijk lichaam is wél gemaakt om een kind te baren en het hoeft helemaal niet zo pijnlijk te zijn. Doorheen de lessen vertelde Sonja ons hoe mijn lichaam zich voorbereidt op de geboorte van ons kindje en welke invloed mijn geest/onderbewustzijn heeft op hoe ik de baring zal ervaren. Aan de hand van ‘proefjes’ en oefeningen merkten we hoe het lichaam ook anders kan werken/reageren. We kregen ook elke week wat ‘huiswerk’ mee van Sonja. We hebben in deze periode heel veel gepraat met elkaar. We hadden al heel bewust voor deze zwangerschap gekozen maar door de opdrachten die we kregen, zijn we een aantal aspecten toch heel anders gaan bekijken. Als ik nu terugkijk op de periode dat we de cursus volgden, waren dat heel mooie en intieme momenten waar we nu vaak met heimwee naar terugkijken. We namen echt de tijd om samen naar de zwangerschap toe te leven, bespraken onze bekommernissen met elkaar en deels ook met Sonja en we waren heel intens bezig om naar het moment toe te leven waarop we ons kindje zullen gaan ontmoeten. Nadat we de cursus hadden afgerond was het een kwestie van te blijven oefenen. Het was iets minder intensief dan in de 5 weken dat we met Sonja hebben samengewerkt, maar dat kwam ook om dat we de cursus heel vroeg in de zwangerschap zijn gestart; nl. op 20 weken. Maar we merken hoe belangrijk het is om te blijven oefenen. Het gaat echt om een verandering van onze mindset! Daarnaast merkte ik ook dat ik door deze cursus heel veel vertrouwen heb gekregen dat alles goed gaat komen op de dag van de baring. Ik heb een paar keer gedroomd dat ik niet op tijd in het moederhuis zou geraken en dat ik tegen iedereen zei “Geen probleem! Vincent en ik kunnen dit zelf wel. We hebben een cursus HypnoBirthing gevolgd”. Dat was voor mij het ultieme teken dat al mijn angsten en onzekerheden voor de geboorte verdwenen zijn. En uiteraard houden we in ons achterhoofd dat het altijd nog anders kan uitdraaien, maar op dit moment ervaren we geen stress of angst en kijken we vol liefde en blijdschap uit naar de komst van ons kindje in september 2020.

Hanne & Vincent

Als leerling vroedvrouw leerde ik Sonja zo'n kleine 15 jaar geleden kennen op verloskamer in het ZNA Middelheim. Eigenlijk was er van in het begin een klik en heb ik enorm veel geleerd van haar. Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Men denkt al snel dat je als vroedvrouw op gebied van bevallen toch alles al zou moeten weten, dus waarom een cursus hypnobirthing doen? Het antwoord is simpel. Opeens sta je aan de andere kant van het bed. Heel raar. Alles krijgt meteen een heel andere betekenis. Je gaat mama worden, voor de tweede keer in mijn geval, en dat was ook meteen de reden waarom ik de cursus hypnobirthing wilde volgen. Mijn eerste arbeid en bevalling was geen fijne ervaring. Vooral angst en onzekerheid was hier de boosdoener. Ik wilde er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen dat ik deze keer elke minuut bewust, positief en vol vertrouwen zou beleven. Door middel van ontspanningsoefeningen, affirmaties, audio's en coaching, kon ik mijn lichaam, geest en kind voorbereiden op de bevalling. Bedankt Sonja, om er mee voor te zorgen dat het deze keer een prachtige ervaring was!

Eline & Jens

Sonja leerde ons hypnobirthing kennen met zoveel enthousiasme en passie, die ze ook aan ons doorgaf. Ze was superflexibel wat voor ons heel fijn was gezien we nog een dochtertje van 2 hadden. Ook buiten de sessie was ze steeds bereikbaar voor vragen en aanvullingen! Wij hebben de mooiste herinneringen aan onze bevalling en kunnen het iedereen aanraden!

Kim & Fré

We kwamen bij Sonja terecht via een vriendin van mij. We wilden graag een thuisbevalling en wilden toch graag een cursus volgen om ons goed voor te bereiden. We hebben lang getwijfeld om die centjes eraan uit te geven maar uiteindelijk ZO blij dat we dit gedaan hebben. Het grootste voordeel voor ons was dat mijn vriend, Kassimu eerst niet zo fan was van thuisbevallen en dat dat helemaal veranderd is door de cursus. Hij dacht ook dat hij niks zou moeten doen bij de bevalling en dat de vroedvrouwen alles wel zouden doen. Door alle uitleg en info en gesprekken met Sonja heeft hij zoveel geleerd en werd hij enthousiast over de thuisbevalling. Toen het moment dan daar was, was ik zo blij met zijn steun, echt ongelooflijk! Hij wist wat hij moest zeggen, wat hij moest doen, fantastisch. Ook de vroedvrouwen waren echt onder de indruk en dat komt echt waar door de cursus. Ik heb uiteraard ook veel geleerd en de affirmaties zijn hetgene dat mij door de weeën hielp. Door naar de affirmaties te luisteren, bleef ik rustig en wist ik de hele tijd waarom ik dit deed. Ik zou wel zeker de affirmaties, ademhalingsoefeningen,... ook beluisteren en oefenen in alle mogelijke houdingen en niet alleen zittend of liggend want tijdens de bevalling zal je ook andere houdingen moeten aannemen! Dus dat is een tip, dat zou ik nog anders gedaan hebben! Doe zeker de cursus, een bevalling is niet makkelijk en het helpt enorm als jij en je partner voorbereid zijn! Veel succes! En nog eens bedankt Sonja!

Yuna, Kassimu & Zohra

Ik wil je graag bedanken voor alles wat je voor ons gedaan hebt in 2020. Ik ben heel dankbaar dat je ons begeleid hebt tijdens de zwangerschap en bij de bevalling! Dankzij jou had ik geen angst meer om te bevallen en denk ik met een trots gevoel terug aan de bevalling. Bedankt voor alles!

Lindsay & Stijn

Het ging eigenlijk allemaal heel snel. We waren rond 20h in de verloskamer. Ik had een klein lampje bij dat we geïnstalleerd hebben dus ik denk dat we goed en wel gesetteld waren tegen 20u30. Ondertussen nog een aantal vragen beantwoord om mijn opname en dossier te vervolledig. En om 21u42 is hij geboren. Wat zeker heel goed was, is dat Loïc mee de cursus gevolgd had want deze keer heeft hij ook echt wel in die korte tijd “intensief” kunnen meehelpen m.o.a counterpressure onderaan de rug toen ik even kort op de bal zat, tussenin toch geprobeerd de light touch toe te passen. De visualisatie heb ik kunnen toepassen en warmtecompressen tegen perineum. Ik ben wel wat ingescheurd. Ben op mijn zij kunnen bevallen en dat is zoveel aangenamer voor mijn bekkenbodem. Heb ook de golfademhaling kunnen toepassen en de geboorteademhaling. Ik denk ook gewoon dat de cursus in het algemeen al voor een bepaalde ingesteldheid gezorgd heeft bij mij/ons, waardoor het dan ook zo vlot is kunnen verlopen.

Margot & Loïc

Ik denk dus dat de cursus voor mij vooral geholpen heeft om info te krijgen en te weten wat er kan gebeuren en om meer onze eigen bewuste keuzes te maken en te durven maken. Om onze geboortevoorkeuren zelf te leren kennen en om ze te kunnen verduidelijken naar zorgverleners, om mij te laten omringen met de juiste mensen (voor mij de zelfstandig vroedvrouw, die ook bij de bevalling aanwezig was). De ontspanningsoefeningen hebben mij geholpen om tijdens de zwangerschap rustmomenten te vinden en mij in het dagelijks leven wat bewuster te zijn van mijn ademhaling. Maar ik heb het tijdens de bevalling niet echt bewust kunnen gebruiken (hoewel ik de golfademhaling wel geprobeerd heb, maar ik voelde het ook niet goed door de afleiding van die rug-en beenweeën). Counter pressure op de rug, heeft me wel goed geholpen. Ik heb het gevoel dat we er alles aan gedaan hebben om het zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen en heb er dus wel vrede mee dat het gelopen is zoals het gelopen is. Als ik het vroeger had laten inleiden, had ik mij nu waarschijnlijk nog altijd afgevraagd of het toch niet spontaan zou zijn gekomen als ik meer tijd had gekregen. Dus ik heb er al bij al wel vrede mee.

Leen & Evert

Als gynaecoloog in opleiding leerde ik Sonja kennen als collega op het verloskwartier in het ziekenhuis waar ze werkt. Reeds vooraf aan mijn zwangerschap was het onderwerp hypnobirthing gevallen tijdens een gezellige babbel op een rustig moment. Mijn interesse werd onmiddellijk gewekt aangezien ik graag een natuurlijke bevalling wou nastreven. Ik vertelde mijn partner erover en ook hij was enthousiast. Sonja leerde ons ontspanningstechnieken toe te passen, toonde filmpjes van bevallingen en stelde ons telkens gerust wanneer ik weer eens met een negatief geboorteverhaal kwam aandraven. Tijdens deze sessies werd mijn partner van begin tot einde zeer actief betrokken. Hij kreeg als ‘geboortepartner’ een heel belangrijke rol: namelijk mij in ontspanning brengen en geruststellen waar nodig. De cursus (en de bijhorende dagelijkse oefeningen) zorgde ervoor dat we de laatste maanden van de zwangerschap zeer intens beleefd hebben en zo genoten we bewust van elk moment. Tijdens de bevalling waren we zeer ontspannen, zelfs toen bleek dat dit toch een andere wending aannam. De rust die wij beiden voelden, kwam alleen maar ten goede aan ons dochtertje. Zij heeft tijdens het hele geboorteproces geen enkel moeilijk moment gekend en is uiteindelijk heel gezond op de wereld gekomen. We houden mooie herinneringen over, zowel aan de momenten tijdens de voorbereiding in de zwangerschap als de bevalling. Hiervoor kunnen we Sonja niet genoeg bedanken, wij konden ons geen betere ‘coach’ voorstellen 🙂

Lynn & Jonas