Een mooie ervaring!

Een mooie ervaring

Zoals de meeste wel weten, werk ik ook in een ziekenhuis. Vorige week had ik een mooie ervaring, die ik graag deel met jullie. Een dame was al 3 keer in het ziekenhuis langs geweest omdat ze onderbuikpijn en rugpijn had. Zij had een voldragen zwangerschap. Bij nazicht van deze dame was er sprake van oefening van de baarmoeder. D.w.z dat de baarmoeder onregelmatig samentrekt, soms terug stil valt en later terug begint met samentrekken ( dit leer je ook in de cursus). Die oefening van de baarmoeder zorgt ervoor dat de baarmoedermond/baarmoederhals soepel wordt, verdunt en al een klein beetje opent bij een eerste zwangerschap. Bij een meerdere zwangerschap gebeurt dit allemaal wat anders. Doordat de dame nog niet de goede contracties had om de nodige vooruitgang te verkrijgen, hebben we ze tot 3 keer toe, uiteraard met het nodige advies en uitleg, terug naar huis laten gaan. Deze dame wou absoluut zonder epidurale bevallen wat de keuze om naar huis te gaan natuurlijk makkelijker maakt. Indien ze wel voor epidurale had gekozen, had de gynaecologe eerder beslist om haar in het ziekenhuis op te nemen. Ik moet zeggen dat ik zeer waardeer dat de gynaecologe is meegegaan in de zwangere haar keuze!

Toen de dame voor de 4de keer in het ziekenhuis kwam, was er een verandering. Deze dame was zeker in arbeid en werd dus opgenomen. Zij deed haar ding, wandelen, op de bal zitten, liggen op de zij in bed…Ik liet haar doen want ik voelde dat ze wist wat ze moest doen. Op 4 uren tijd is ze van 4 cm naar 10 cm gegaan. De vliezen zijn spontaan geopend op 10 cm opening. Zij heeft haar instincten gevolgd en is spontaan naar beneden beginnen ademen, eerst rechtstaand, dan knie-elleboog. Haar zoon is uiteindelijk geboren in zijlig.

Waarom ben ik vroedvrouw geworden? Daarom! Om die kracht en zelfvertrouwen te zien! Dat is het mooiste dat er te zien is.

Als je twijfelt aan deze kracht….Als je twijfelt aan dit zelfvertrouwen…Als je gewoon twijfelt….Laat mij dan de handvaten/tools geven om kracht en zelfvertrouwen te vinden. Een positieve beleving van de geboorte, en dat had dit koppel, is zo belangrijk. Een kind krijgen is één van de belangrijkste gebeurtenissen in ons leven. Neem de initiatieven die nodig zijn om een positieve beleving te krijgen.