HypnoBirthing vermindert angst voor geboorte.

Zoals jullie kunnen lezen in mijn vorig blog bericht is mindfulness een krachtig wapen tegen angst tijdens de zwangerschap en de geboorte.

Mindfulness laat je bewust worden van wat het probleem is of waar de angst vandaan komt. Door deze bewustwording en d.m.v ademhalingstechnieken leer je omgaan met het probleem.

Zelfhypnose gaat nog een stapje verder. Bij hypnose, in HypnoBirthing vooral zelfhypnose, worden de negatieve gedachten in het onderbewustzijn vervangen door positieve gedachten. Dit doen we aan de hand van audio’s, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken, affirmaties, geboortevideo’s en visualisatie. Hoe meer je oefent met deze tools, hoe meer je zelfvertrouwen groeit en er een positieve mindset wordt gecreëerd.

Wanneer we goed geïnformeerd zijn over hoe ons lichaam werkt en wat het geboorteproces inhoudt, gaan we automatisch ook meer ontspannen zijn. Het is zeer veel de onwetendheid die voor stress zorgt. Ook het nadenken als koppel over hoe jullie de geboorte van jullie baby willen beleven en hoe jullie denken dat jullie baby geboren wilt worden is zeer belangrijk! Uiteraard doorlopen we het gehele geboorteproces en de werking van het lichaam in de cursus en geef ik jullie de informatie die nodig is om bewust keuzes te maken.

Het wegnemen van angst tijdens de zwangerschap en de geboorte is heel belangrijk. Anders zitten we in het angst-spanning-pijnsysteem wat een vicieuze cirkel is, die moet doorbroken worden. Ons zenuwstelsel is hierbij een belangrijke factor. Als we goed kunnen ontspannen, gaat ons lichaam zelf stoffen produceren die pijnstillend werken. Ook hormonen die het geboorteproces bevorderen en na de geboorte zorgen voor de binding met je baby, worden dan beter geproduceerd. Wanneer we de angst en spanning wegnemen, zal dit ook de tijd van heel het proces bevorderen. Door de ontspanning en rustige ademhaling krijgt je baby de nodige zuurstof waardoor hij/zij de arbeid en geboorte beter aankan.

Kortom: door angst weg te nemen en ontspanning in de plaats te zetten, creëren we een gunstig klimaat tijdens het geboorteproces waardoor er nadien een positieve beleving kan zijn en laat dit nu het allerbelangrijkste zijn.

Dus als je angst ervaart over heel het geboorteproces…Als je in de stress schiet door enkel nog maar te denken aan bevallen…of als je nieuwsgierig bent naar meer informatie…contacteer me dan even en misschien is mijn cursus dan wel iets voor jullie.